Öğrencilik yıllarından

,

ogrenciEğitim hayatı boyunca özellikle Fransa’da zorlu bir yaşam sürdüren, çok çeşitli işlerde çalışan Gürbaşkan, bir süre antikacıda yardımcı olarak görev almıştı. Yine Fransa yıllarında Türkiye’ye gazetelerde basılmak üzere hukuki yazılar gönderdi. Eğitim hayatında yaşadığı zorluklar sebebiyle çeşitli girişimlerle öğrenim hayatını devam ettirdi, çeşitli burslar da alarak doktorasını tamamladı.

Süheyl Gürbaşkan Paris’de doktora eğitimi almak için parasal bazı engelleri aşmak zorundaydı. Yapısı gereği her işini kendi çözmeye meyilliydi. “Her hangi bir kimsenin, ailemin dahi olanaklarından yararlanmayı düşünmedim” der bu hikayeyi anlatırken. O dönem Yapı ve Kredi Bankası’nın üniversite öğrenimi yapmış gençlere, iş hayatına atılımlarında, kendilerine iş kurmakta katkıda bulunmak üzere, iki bin beş yüz lira olarak verdiği krediyi Gürbaşkan Paris’teki eğitimi için bankadan çeker. Bu paranın bir kısmıyla akademik gelişimi için gerekli olan kitap ve yayınlara ayırır, birkaç eşya alır, Paris’e gittiği için de şık olması gerektiğini düşünerek kendine birkaç parça kıyafet diktirir. Ancak şimdiden parası bitmeye başlamıştır:

“Para da bitiyordu bu arada. İki bin beş yüz liranın çoğunu harcamıştım. Vapur biletini de aldıktan sonra, cebimde ancak dört-beş yüz lira kadar bir para kalıyordu. Vapur biletini ise üçüncü mevki bile alamamıştım. İstanbul’dan Marsilya’ya kadar dört veya beş günlük yolculuğu, güvertede gezinerek, dolaşarak, şurada burada uyuklayarak geçirebileceğim, güverte biletim vardı cebimde.”